Hirdetési felület
Aktív pihenés a Balatonnál

Balaton Délipart

Siófok
A 23.500 lakosú város a Balatonból kifolyó Sió torkolata köré épült, 17 km-es partszakaszával a tó leghosszabb települése. Pezsgő életű, forgalmas üdülőváros, lakossága nyáron megötszöröződik.
Siófok kikötőjében a legnagyobb a balatoni hajóforgalom. Érdekesség a kikötővel egybeépült Sió-zsilip, amellyel a szakemberek a folyó vízszintjét szabályozzák.
A városban fesztiválok, koncertek, sportesemények, kiállítások váltják egymást.
A hajókikötőtől 4 km távolságra, a széplaki Ezüst-part alatt található a Töreki-láp és egy 11 kisebb tóból álló tórendszer. Ezen a természetvédelmi területen a Balatonétól lényegesen eltérő érdekes környezet várja a látogatókat.

Balatonszemes
Az 1750 lakosú község a Balaton felé lejtő domb oldalára épült. Szemes műemlékekben és látnivalókban gazdag település. Az ófaluban álló római katolikus templomot román stílusban építették, majd aXV. században gótikus stílusban átépítették, később a török uralom után 1742-ben barokk stílusban állították helyre. A volt Hunyady-kastély (a 7-es főút mellett) a XVIII. században épült, ma általános iskola.

Balatonlelle
A napfényes, vendégszerető, virágos Balatonlelle a déli Balaton-part egyik legkedveltebb kert- és üdülővárosa és fontos idegenforgalmi központja. Színes arculatát nemcsak csodás fekvésének, festői környezetének, hanem hangulatos, építészetileg is értékes épületeinek, műemlékeinek, beszédes történelmének, gazdag kultúrájának, valamint vendégfogadásra felkészült borospincéinek is köszönheti. Az itt készült borok kiválóan igazodnak a mai modern konyha ízvilágához.

Fonyód
Az elmúlt évtizedekben a város az ország egyik legkedveltebb üdülőhelyévé vált. Településközpontja a vasútállomás közvetlen közelében helyezkedik el.
A Nyári Fesztivál keretében zajlanak a fonyódi várjátékok, ahol korhű jelmezbe öltözött lovasok, íjászok tartanak bemutatót a feltárt és helyreállított emlékhely területén.

Előző cikk Következő cikk