Hirdetési felület
Aktív pihenés a Balatonnál

Balaton északipart

Balatonalmádi
a Balaton észak-keleti partján fekvő, jelenleg 8900 fő állandó lakosú kisváros. Már az ősidők óta lakott hely volt:
Almádit első alkalommal egy 1493-ban keletkezett, szőlő adás-vételéről szóló, latin nyelven írott oklevélben említik, „in promontorio possesionis Zarbereny in loco Almadi vote sitam” formában ("Szárberény helység szőlőhegyén az Almádinak nevezett helyen").
A mai város négy település-rész: Vörösberény, Almádi, Káptalanfüred és Budatava összefonódásából fejlődött ki. A négy településrész mára egybeforrott és a Balaton északi partjának egyik kedvelt üdülőhelyévé vált.

Balatonfüred
a Balaton északi partján, lankás dombok által körülölelt 13.500 lakosú város. 1971 óta hazánk első gyógyüdülő városa, a "Szőlő és Bor Nemzetközi Városa". Ismertségét elsősorban szénsavas forrásainak és mediterrán jellegű klímájának köszönheti. Ősi, már a római korban is lakott település. Nevét először 1211-ben a tihanyi apátság birtokössze-írásában említik.
Az itt működő Állami Szívkórházban sok szívbeteg nyerte vissza egészségét, köztük a híres Nobel díjas hindu költő Rabindranath Tagore. A város a Füredi Pantheonban állít emléket azoknak az íróknak, költőknek, művészeknek, tudósoknak, akik a fürdőhely életében jelentős szerepet játszottak. A Tagore sétány feletti parkban emlékfák, szobrok őrzik a neves vendégek látogatását.

Tihany
A Balaton egyetlen félszigete, természeti és történelmi értékekben egyedülálló gazdagságú terület. A félsziget déli peremétől indul az autókat és buszokat is szállító kompjárat. A község ma 1300 lakosú kedvelt üdülőhely.
Tihany legismertebb látnivalója az apátsági templom és rendház. Az altemplom (1055-ből) teljes épségében megmaradt háromhajós román stílusú csarnokkripta, az egyetlen, Árpád-kori épségében fennmaradt királyi temetkezőhely.
A sokszor megénekelt tihanyi visszhang, az echó az apátsági templom falától visszaverődve szórakoztatja a turistákat. A népi műemlék házak jellegzetes építőanyaga a szürkésbarna bazalttufa és a nád.
A vitorlássport szerelmeseit jól felszerelt kikötők várják.
A horgászok a Belső-tónál is hódolhatnak szenvedélyüknek. Az egész Tihanyi-félsziget természetvédelmi terület. A félsziget délnyugati oldalánál lévő Bozsai-öböl a part eredeti, természetes állapotát őrzi háborítatlan nádasaival.

Badacsony
A Tapolcai-medence a szélén feltörő bazalthegyekkel az ország talán legváltozatosabb táját alkotják. Az elragadó szépségű környezet évente mintegy kétmillió turistát késztet arra, hogy e vidéket felkeresse. A hegycsoport legdélibb, legnagyobb tömegű tagja a Badacsony, amely félszigetként nyomul a tó medrébe.
A badacsonyi nyár és ősz programkínálata rendkívül gazdag. Kiemelkedő esemény az augusztus első hétvégéjén megrendezett Badacsonyi Búcsú és Népművészeti Vásár, valamint a Badacsonyi Szüret, amely szeptember közepén látványos felvonulásával az országos rendezvények sorába tartozik. A kétnapos program részei a kirakodóvásár, a tűzijáték és a szüreti bál. Borhéten, borász szakemberekkel népesül be a település.

Keszthely
A „Balaton fővárosa” büszke címet viseli Keszthely. Keszthelynek hangulata van, ahol a látogatóra lépten nyomon visszaköszön a múlt. A Festetics kastély, a park menti villasor, a parti sétány százéves szállodákkal. A Monarchia korát idézi a 19. század végén épült két szálloda, a Balaton és a Hullám, valamint a tó egyetlen épségben megmaradt és eredeti állapotában helyreállított Sziget-fürdője, a Városi Strandon. Keszthely három strandja közül ez az egyik legszebben kiépített. Gyönyörű környezetben található a Libás strand, amely mellett épült meg a város vitorlás kikötője.
Festetics Kastély
Véglegesneobarokk formáját az 1880-as években nyerte el. A II. világháború pusztításait a csodával határos módon kerülte el. 1974 óta Helikon Kastélymúzeum néven működik. 100.000 kötetes könyvtára az ország egyetlen épen fennmaradt főúri könyvgyűjteménye. Múzeum, konferencia- és kulturális központ.

Előző cikk Következő cikk