Hirdetési felület
Aktív pihenés a Balatonnál

BALATON RÉGIÓ
Veszprém, Hévíz, Zalakaros, Zalaegerszeg

Veszprém
A város mai hangulatát is meghatározó barokk, copf, klasszicista épületek a XVII-XVIII. századból származnak.
A kulturális élet rendkívül pezsgő. A városban három színház működik, zenei kultúrája sokrétű és mozgalmas, a vidék képzőművészeit és irodalmárait a határokon túl is ismerik. Sportolóink is sikeresek, Kiss Balázs kalapácsvetőnk olimpiai bajnok lett, kézilabdacsapatunkat a világ elit gárdái közé sorolják. Az ezer éves Veszprém barátságos és kisvárosias hangulata azonban napjainkban sem szűnt meg. Az utóbbi években az újjáéledő óváros várja a történelmi hangulatra, meghitt sétákra vágyó turistákat éppúgy, mint a fiatalok életvidám rendezvényeire, fesztiváljaira a messzi földről idelátogatókat.

A Hévízi gyógytó
a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termáltava, mely testet és lelket egyaránt felüdít.
Magyarország legrégebbi és legismertebb gyógyfürdője a római korból származó emlékek szerint több mint 2000 éves múlttal büszkélkedhet. A mai értelemben vett klasszikus hévízi kúra is több mint 200 éves múltra tekint vissza.
A 4,4 hektáros nagyságú, 38 méter forrásmélységű tavat kén-, rádium-, és ásványanyag tartalmú forrás táplálja, mely bőséges vízhozamának köszönhetően a víz 85 órán belül teljesen kicserélődik. A többtízezer éves Pannon tengerből származó gyógyvíz és gyógyiszap a komplex fizikoterápiás kezelésekkel együtt valamennyi reumatikus- és mozgásszervi betegség kezelésére alkalmas.
A víz hőmérséklete télen 23-25 °C, nyáron akár a 33-36 °C-ot is eléri.
Az ernyedt, lebegő érzés a vízben, a ringatózó lótuszok és a fák zöldellő lombkoronája nyugtatja az idegrendszert, s együttesen a gyógyulás pszichikai elemét jelentik. Télen a kicsapódó gőzből párasapka képződik a tó felszínén, ami gátolja a víz lehűlését, ugyanakkor egy természetes inhalatorium alakul ki. A levegőbe távozó kén-hidrogén és rádiumemanáció belélegezve gyógyhatást eredményez: karbantartja a fáradt hangszálakat.
A hévízi tó jótékony hatását ivókúra keretében is kifejtheti, így a gyomor- és emésztési bántalmak kezelésére alkalmas.
A gyógytó kezelője és működtetője a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Kht, mely szolgáltatások egész sorát kínálja a látogatóknak.

Zalakaros
Ezen a változatos vidéken valamennyi Nyugat-Magyarországra jellemző szépség és vonzerő megtalálható; a táj síkság és lankás dombsorok arányos váltakozása; a növényzet erdők, ligetek és virágzó mezők zöldellő harmóniája, amelyet ritka növényi társulások és védett állatok fel-felbukkanó látványa tesz különösen értékessé. És van egy a hétköznapi emberi értékrend fogalmaival alig meghatározható különös kincs, a föld forrongó mélységeinek becses ajándéka, különféle értékes ásványok oldatával telített közel 100 C-os gyógyvíz.
Ez a sokszínűség ma ennek a szerény közép-európai térségnek együttes és egyre csábítóbb vonzereje, amely évente közel egymillió embert késztet arra, hogy otthonát elhagyva felkerekedjen és megfáradt, kimerült vagy beteg szervezetét felfrissítse, pihentesse, gyógyítsa ezzel a delejes erejű vízzel, a békességet nyújtó környezetben.
Az emlékezetes élmény attól válik teljessé, hogy ezen a tájon kedves, mosolygós emberek élnek, akik a munkájukkal járó kötelező udvariasságon túl, az őseiktől örökölt tisztelettel néznek és közelednek a vendég felé. Ez az érzés az énjükből fakad; a szív, az érzelem, a tudat legmélyéről.
Hogy mi minden, mennyi tárgyi szolgálat teszi még kellemesebbé, kényelmessé a termál- és gyógyüdülést, arról adnak képet ezek az oldalak. Kérjük, lapozzák át méltó kíváncsisággal, és ha sikerül felkelteni az érdeklődésüket, találkozzunk Zalakaroson!

Zalaegerszeg
A nyugat-magyarországi Zala megye központja. A Balatontól 50 km-re, Hévíztől 35 km-re Graztól 120 km-re található. Mint megyeszékhely, az elmúlt negyven évben dinamikus fejlődésen ment át. Ez idő alatt a 13 ezer fős hivatalnok városból 62 ezer lélekszámú, ipari jellegű középvárossá nőtte ki magát.

Előző cikk Következő cikk