Hirdetési felület
Aktív pihenés a Balatonnál

BALATON

A tó ezerarcú világában mindenki „testre szabhatja”, személyes vágyai, kedvtelései szerint építheti fel a maga vakációját. Érkezzék a vendég egyedül vagy családosan, kicsi gyerekekkel vagy kamaszokkal, lovaglóruhával vagy vadászpuskával, szikrázó nyárban vagy szelíd őszidőn,  bizonyos, hogy meg fogja találni a neki leginkább megfelelő tájat, várost, szállást, programot.
Ráadásul nem is kell sokáig keresgélnie. A Balatoni Régió, dacára annak, hogy valóságos tárháza a szabadságos örömöknek, nem terjedelmes. Legfeljebb kétórányi autóúttal – de vonattal, hajóval, kerékpárral sem sokkal több – bármilyen óhajtott színhely elérhető: múzeum, kastély, várrom, gyógyfürdő, kilátó, vadászpagony, ősnádas, golfpálya, vitorláskikötő...
A gyerekek rendszerint a pompás lubickolásokról áradoznak. Ők a sekély, meleg, selymes vízből olykor csak parancsszóra hajlandóak kijönni. A fiatalok a „nagy bulikat”, az átdiszkózott, forró éjszakákat emlegetik fel. Számukra a tó a találkozások és a kalandok világa. A természetjárók csillogó szemmel beszélnek a Balaton-felvidék idilli békéjéről, vagy a Kis-Balaton sejtelmes nádrengetegéről, felhőként örvénylő vízimadarairól. A festők, fotográfusok bizonnyal állítják, hogy Magyarország legszebb panorámáit a tókörnyék hegyei kínálják. A borbarátok rögvest a Badacsonyi Kéknyelű vagy a Boglári Olaszrizling dicséretét zengik, míg az ínyencek a roston sült fogasét. A horgászok méteres halakról regélnek, a vitorlázók szélbe dőlő versenycirkálókról, a reumások csodálatos hévízi gyógyulásról, a zenerajongók tihanyi orgonakoncertekről vagy a siófoki operettgáláról...
Legyen bárhogyan: Közép-Európa legnagyobb, legszebb tava megér egy utazást. A vakáció minden varázsával várja Önt, családját és barátait a Balaton.

 

Gyógyító helyek

A balatoni táj legszebb részeit vulkáni erők formálták, hatásuk megszelídülve ugyan, de 2,5 millió évvel a tűzhányók kialudta után is érződik. A tó mentében tucatjával fakadnak kénes, szénsavas források, többükben már évszázadok óta gyógyulást keresnek és találnak az emberek.

Hévíz gyógytó
Leghíresebb közöttük a Keszthelyi-hegység lábánál fakadó hévízi forrás. Valójában gejzír ez, amelynek krátertava természetes fürdőként kínálja 38 °C-os gyógyvizét. Ehhez hasonlót csak Izlandon találni. A Hévízi-tó kénes, enyhén radioaktív vize ugyanúgy kiváló a mozgásszervi betegségek gyógyítására, mint a tófenék iszapja. A Hévízi-tó látványnak is gyönyörű, különösen nyár végén, amikor tükrén ezerszámra virágzik az Indiából betelepített vörös tündérrózsa. A tó köré gyógyszállók, szanatóriumok tucatjai települtek.

Zalakaros
Olajkutatás közben bukkantak a 60-as években nagyszerű gyógyvízre a Balaton nyugati végétől alig félórányi autózással elérhető Zalakaros községben. A hajdan még ismeretlen falucska azóta virágzó fürdőhellyé nőtte ki magát kényelmes szállodákkal, panziókkal, igazi, magyar konyhát kínáló vendéglőkkel. Korszerű fürdőjét mozgás és légzőszervi betegségben szenvedőknek ajánlják, de nőgyógyászati betegségek kezelésére is kiváló. A nemrégiben elkészült élményfürdő az egészséges, fiatal fittness-rajongók számára is kellemes üdülést ígér.

 

Kossuth- forrás
A Balaton Régió elsőként gyógyításra használt vize a balatonfüredi szénsavas forrás, mellette már az 1700-as években emeletes fürdőház állt. Jóllehet a korszerű szívgyógyászat már régen túlhaladta a szénsavas fürdőkúrát, a forrásra települt hajdani szanatóriumból országos hírű gyógyintézmény vált: Füredet ma is a szívbetegek Mekkájaként emlegetik. A Szívkórház előtt, a Gyógy téren oszlopos csarnokban találjuk a Kossuth-forrást, hűvös, üdítően pezsgő vizét sokan megkóstolják.

Előző cikk Következő cikk